De naam Visser

De achternaam Visser is van oorsprong een rasechte Nederlandse naam, welke duidt op de beoefening van het beroep visser. Maar de naam Visser van onze voorvader is absoluut geen rasechte Nederlandse naam. Onze naam is in de jaren 1700 verbasterd. Wij stammen af uit een immigranten familie uit Duitsland. Als je diverse aktes van Hendrik Visser uit 1718 gaat lezen zie je dat er Fisser staat.  Voor zover mijn onderzoek tot nu toe gekomen is, stamt onze achternaam af uit Linneger (Lingen, Lingere Duitsland). Ik ben met het onderzoek naar onze voorvader(s) gekomen tot ongeveer 1718, hier loop ik vast omdat het gezin vanuit Duitsland naar NL is gekomen. Dit betekend dus dat ik uiteindelijk de archieven van Duitsland in zal moeten. Maar aangezien Duitsland nog niet zo ver is met het vrijgeven van Aktes, kan dit kan iets zijn wat nog jaren gaat duren. Vaak zie je verbasteringen in achternamen, zoals bijvoorbeeld bij mijn achternaam Boekhout. En eerst dacht ik, dat hier bij de familie Visser geen sprake van was. Maar hier kom ik op terug. Binnen onze tak, zie je een verbastering van Fisser naar Visser met van alles daar tussen in.

*Fisser, Fischer, Visscher, Vischer.

Wat ook opvalt is, dat we door de eeuwen heen een ander geloof hebben aangenomen. Van oorsprong is de familie Visser (Onze tak dus) Evangelisch-Luthers, daarmee wordt ook nog eens het feit dat wij uit Duitsland afstammen ondersteund.

 

In Nederland was onze achternaam 1 van de meest voorkomende achternaam in Nederland, met 49.525 naamdragers in 2007. De grootste concentratie woonde destijds op Schiermonnikoog.

 

Bron: CBG & Wiki

 

Reacties zijn gesloten.