De Naam Boekhout

Waar onze naam exact is ontstaan ben ik nog niet achter.  Tot nu toe ben ik uitgekomen in Dordrecht, en vanuit daar zie je dat onze roots zich langzaam begeven naar allerlei andere delen van Nederland.

Er zijn erg veel varianten van onze naam te vinden, ook binnen onze stamboom zie je er een aantal van terug!

varianten en/of samenstellingen:
Beukenholdt, Bockhols, Bockholt, Tho Bockholt, Bockholts, Bockhoudt, Boeckholtz, Van Boeckholtz, Boeckhout, Boekhold, Van Boekhold, Boekholdt, Van Boekholdt, Boekhols, Boekholt, Van Boekholt, Boekholts, Boekholtz, Boekhoud, Boekhoudt, Van Boekhout, Boekhout van Solinge, Bogeholt, Bögeholtz, Bögeholz, Boghout, Bokholt, Tho Bokholt, To Bokholt, Bokhout, Boogholt, Bookholt, Bouchaut, Buchholtz, Buchholz, Buigholt, Thobokholt.

Veel van bovenstaande namen kom ik dan ook in de archieven tegen, en ook komen deze namen in onze stamboom voor.  De oudste voorvader die ik heb kunnen vinden, gaat terug naar ongeveer 1680 en draagt in die tijd de naam van Bochoot. Hoe leuk is dat om te zien! Maar soms maakt het mijn zoektocht om de boom compleet te krijgen ook wel erg ingewikkeld. Vaak wisten ze in die tijd niet hoe ze de namen moesten schrijven, en werd er geschreven zoals men het hoorde. Vandaar ook de vele verbasteringen van onze naam. Door dit kon ik soms ook niet alle takken compleet krijgen!

Ook zijn er diverse dorpjes “steden” binnen Europa te vinden die een link hebben met onze achternaam, of een afgeleide van onze achternaam zijn.

Boekhout is een dorp in de Belgische provincie Limburg, en een deelgemeente van de gemeente Gingelom. Het was een zelfstandige gemeente tot het bij de fusie van 1971 toegevoegd werd aan de gemeente Jeuk die op zijn beurt in 1977opgenomen werd in de gemeente Gingelom.

Boekhout is een klein landbouwdorp op het Haspengouws Leemplateau langs de weg van Mechelen-Bovelingen naar Jeuk in het oosten van de gemeente Gingelom.

Ook is er een concentratiekamp geweest in Duitsland met een verbastering van onze naam: Buchenwalz:

Buchenwald was tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp in nazi-Duitsland in een bosrijke omgeving nabij de stad Weimar. Het bijna volledig van de buitenwereld afgesloten kamp werd in 1937 aangelegd door SS’ers en gevangenen. Buchenwald werd op 11 april 1945 bevrijd door de zesde pantserdivisie van het derde Amerikaanse leger. In eerste instantie heette het kamp Konzentrationslager Ettersberg naar de locatie, maar werd al snel omgedoopt naarKonzentrationslager Buchenwald/Post Weimar op voorspraak van de cultuurcommissie van Weimar.

 

Wat ook wel erg leuk is om te zien, is dat er een aantal mensen die onze achternaam dragen ook wel bekenden in Nederland zijn of waren.

En dan niet te vergeten onze eigen Louis Boekhout 🙂 En natuurlijk Rudy beiden hebben veel betekend voor deze wereld, ook beiden op hun eigen manier. Al verschillen hun wegen niet zo van elkaar, beiden waren erg creatief met hun handen, wat weer voortvloeide vanuit hun meesterlijke brein een brein wat maar door weinig mensen begrepen werd! Ze hebben deze wereld veel moois cadeau gedaan, de schilderijen van Louis welke nog steeds in het Witte Huis hangen. De mooie botanische tuinen van Rudy, waarvan nog steeds de basis te zien is in diverse belangrijke tuinen van Monaco en America!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *